Günümüzde iyi birer ebeveyn olabilmek gittikçe zorlaşıyor. Otuz yıl öncesinin dünyası ve çocukluğuyla şimdiki arasında inanılmaz derecede büyük bir değişim var. Çağ dönümündeyiz gibi geliyor bana. Bu durum varlığımızın en güzel hediyesi çocuklarımızla aramızda normalden daha fazla bir uçurum olmasına sebep olabilir. Bu yüzden yaklaşık otuz yıl öncesinin çocukları olarak biz, bu günün ebeveynleri daha uyanık olmak zorundayız. Büyüdükçe bize yabancılaşan ve yalnızlaşan çocuklar istemiyorsak onların dünyasını anlamak ve takip etmek bence aramızdaki iletişimi koparmamak adına atabileceğimiz ilk adım.
Öncelikle onların hayatlarını yönetemeyeceğimizi kabul etmek gerekiyor. Bizim için büyük otorite olan baba figürü ve gelenekselliği taşıyan dayatmacı anne figürü artık yok. Kadın erkek ilişkilerinin değişimi, ekonomik ve sosyal değerlerin farklılaşmasının doğal sonucu olarak, tüm geleneksel otorite ilişkilerini yıkmış durumda. Bu özgürlük algısıyla yönetilen boşluğu he türlü kirli pazarı içinde barındıran terör örgütleri ya da uyuşturucu çöplüğü dolduruyor. Biz iyi okullarda iyi eğitim alan başarılı çocuklarımızın bile hala akıllarının bu tuzaklardan hangisine ne zaman kayabileceğini bilemez durumdayız. Onlar yaşlarının ve hazır bulunuşluk evrelerinin gerektiği gibi kendi doğal süreçlerini yaşarken, güvendikleri iyi rehberlere ihtiyaçları var. Bu devletlerin ağır değişen yapısal eğitim politikalarına teslim olunacak bir dönem değil. Çünkü yönetimler artık gürül gürül akan hayatın oldukça gerisindeler ve kendi hantallıkları içinde bir kısır döngüye teslim olmuş durumdalar. İşte tamda bu yüzden bu çağda dünyaya çocuk getirdiysek uyanık olmak zorundayız. Yoksa dünyadaki kayıp hayatlar çöplüğünü beslemekten başka bir iş yapmamış olacağız.
Ağır ekonomik bunalımlar altında ezilen dünya insanlarının pek azı bu yıkıcı durumun farkında. Biz faturalarımızın altında ezilirken, çocuklarımızın karnını doyurup, giydirip ve sunulan eğitimler içinde kendi koşullarımıza göre en iyisini almaları çabası içindeyken unuttuğumuz terk bir şey var o da ruh!
Yorumlar
Yorum Gönder